poniedziałek, 18 marca 2013

O M L E T

O M L E T :

Skład: 
  1.  2 jajka
  2. 1 duża łyżka mąki (ziemniaczanej, razowej lub kukurydzianej - jak lubisz:-))
  3. 2 łyżki oliwy do pieczenia "Oliwier"(zdrowa z omega 3)
  4. 1 duża łyżka otrębów pszennych
  5. 4 kostki cukry brązowego (lub 1 duża łyżka fruktozy dla diabetyków)
  6. miód jasny -nawłoć- do posmarowania
  7. dżem figowy- do posmarowania




Przygotuj płaską patelnię teflonową. Rozlej 2 łyżki oleju równomiernie po powierzchni patelni. 



 

Umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do żółtek 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę otrębów pszennych oraz 4 kostki cukru brązowego- uprzednio roztopione w odrobinie wrzątku.






 W oddzielnej misce ubij pianę z białek.
 Ubij pianę na sztywno.

Utrzyj żółtka z mąką , otrębami i cukrem na gładką masę , dodaj do ubitej piany i wymieszaj dokładnie, aż staną się jednolita masą.




Rozgrzej oliwę na patelni i wylej masę równomiernie.

Smaż omlet na wolnym ogniu. Jak się lekko zrumieni od dołu , przekręć na druga stronę. Omlet musi się ściąć- nie może być spalony.

Posmaruj połowę miodem , druga dżemem figowym I   GOTOWE!;-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

słowa!